• Iszapkitermelő gép

  Iszap szikkasztóágyból való kitermelésére, és nagyobb tömegű hulladékok szállító eszközre rakására használjuk. Alkalmas még komposztterek kiürítésére, nagyobb mennyiségű felhalmozott iszapok időközi eltávolítására.

 • Feltöltött iszap szikkasztóágy kiürítés előtti állapot

  Az iszapszikkasztóágy kitermelését homlokrakodóval, elszállítását nyerges vontatóval végeztük. Ilyen ürítési folyamat magas szárazanyag-tartalom esetén lehetséges.

 • Iszapszikkasztóágy kiürítés utáni állapota

  Az iszapszikkasztóágy kitermelését homlokrakodóval, elszállítását nyerges vontatóval végeztük. Ilyen ürítési folyamat magas szárazanyag-tartalom esetén lehetséges.

 • Hulladék szállítás

  Az évek óta logikusan összehangolt szállítási folyamataink révén sokkal hatékonyabban tudunk jelen lenni a piacon, kevesebb üzemanyag-fogyasztással és környezetszennyezéssel végezzük megbízásainkat.

 • Konténer töltés

  Épületen belüli konténer töltés, mely jelen esetben gépház és csak 3 m3-es konténer befogadására alkalmas, így a szállítás fajlagosan magas költséggel jár.

 • Csatornatisztítás, dugulás-elhárítás

  Duguláselhárítást, csatornatisztítást, vagy akár komplett városok átalánydíjas csatornahálózat karbantartását is elvégezzük. 0-24 órás szolgálatot is tudunk biztosítani, havária esetén több járművel is fel tudunk vonulni.

 • Épületen kívül...

  Kisebb kapacitású szennyvíztelepek épületen kívüli konténerek töltésének egyik jellemző példája.

 • Töltés...

  Szennyvíziszap karámba töltése kihordócsiga segítségével. Nagymértékben megkönnyíti a szállítást, hiszen ekkora tömegű iszap nyerges vontatóval szállítható el.

 • Szállítás

  A 3 db 9 m3-es iszapszállító konténer szállítására alkalmas jármű össztömege 40 tonna, így a magyar közutakon a legnagyobb teherbírású jármű.

 • Házon belül...

  Kisebb telepeken a gépházon belül történik az iszapszállító konténer töltése, mely meghatározza a konténer maximális méretét.

 • Kiürítés előtt...

  Hígiszap tároló, melyet tartályos szippantó autóinkkal gyűjtünk be, vagy szállítunk.

 • Kiürítés után...

  Ezt a munkafolyamatot teljes egészében szippantós járműveinkkel végezzük.

Bajban lesznek, akik nem csatlakoztak a csatornahálózatra Budapesten

csatornaAkadnak olyan családi házak Budapesten, ahol annak ellenére nem csatlakoztak rá máig a csatornahálózatra, hogy azt évekkel ezelőtt kiépítették. Van közöttük olyan is, aki egyáltalán nem szállíttatja el a szennyvizet, hanem megoldja, hogy az a talajban elszivárogjon. Környezetszennyező módja ez a takarékoskodásnak, azonban márciustól ők gondban lesznek, mert változnak a lakossági szennyvízszállításra vonatkozó szabályok. A vízfogyasztás után kell fizetni a szennyvízszállítás díját, ahogy azoknak is persze, akiknél nincs csatornázás.

Fizetésre kényszeríti a főváros azokat, akik eddig a csatornahasználaton próbáltak meg takarékoskodni, s egy részük ezt meglehetősen környezetszennyező módon tette. Meg persze azokat is érinti az új rendelet, akiknél egyáltalán nincs csatornázás. Egységesen, a vízfogyasztás után kell ugyanis fizetniük azoknak, akiknek ingatlanja nincs rákötve a csatornahálózatra, s nem a szippantósnak attól függően, hogy mennyit szállít el. A szippantóst pedig egy cégtől lehet már csak megrendelni. Aki mással szippantat, kétszer fizet.

 

 

Azt ugyanakkor regisztrálják, hogy mennyit szállítanak el, így ha különbség mutatkozik az elszállított mennyiség és a vízfogyasztás között (locsolással kompenzálva), akkor ezt az önkormányzat még megfejeli a talajterhelési díjjal. Ezért is érdemes lesz kihívni a szippantóst, de főként azért, mert mindenképpen fizetünk a szolgáltatásért, ha jön, ha nem.
A változások 2012. március 1-jétől lépnek életbe. Az új díjszámítás alapján kiállított első számlát 2012. május elején kapják meg az érintettek. Mivel közszolgáltatásról van szó, nincs szükség külön szerződéskötésre. A módosítások célja, hogy Budapest érintett területein az ott lakók érdekeit szolgálva, a környezetüket kímélve, rendezett és szabályozott körülmények között történjen a szennyvízszállítás - hangsúlyozza a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., mely március 1-jétől kizárólagosan végzi Budapesten a "szippantott" szennyvízszállítást.

Nem a szippantott mennyiség után fizetünk
A vízfogyasztás alapú számítással egységessé válik a lakossági szennyvízszállítás számlázása és díjfizetési rendje Budapesten. A szennyvízszállítás díját a jövőben az ingatlanon keletkezett, és nem az onnan elszállíttatott folyékonyhulladék mennyisége alapján határozzák meg. Ezt legegyszerűbben és leghatékonyabban az ingatlanon elhasznált ivóvíz mennyiségét mérve lehet megtenni. Ugyanúgy, mint a csatornahasználati díjak esetében, aminek alapja szintén a Fővárosi Vízművek Zrt. által mért vízfogyasztás. A díjszámításban - természetesen a vízfogyasztáshoz hasonlóan - az arra jogosultaknál érvényesítik a különböző (pl. locsolási) kedvezményeket. Ezt az ügyfélszolgálaton lehet majd kérelmezni.

Mennyibe kerül?
A szennyvízszállítás díja 2012 márciusátál 337,70 Ft+áfa köbméterenként, míg eddig 1499 Ft +áfa/köbméter volt. A vízfogyasztás alapján fizetendő díj tehát háztartásonként jelentősen eltérhet. Aki kevesebb vizet használ, az a szennyvízkezelésért is kevesebbet fizet. Az átlagos vízhasználati szokásokat és a háztartások adottságait figyelembe véve a legtöbb érintett esetében nem kell költségnövekedésre számítani a szippantós díjához képest - véli a cég.

Hány ingatlant érint?
Budapesten az ingatlanok alig 5 százalékán, jellemzően a külső kerületek egyes részein megoldatlan a csatornázás. Ez mintegy 47 ezer ingatlant jelent, ezek tulajdonosait érintik a változások.

De itt vannak még azok, ahol ugyan megoldott a csatornázás, mégsem csatlakoztak a hálózatra. Szilágyiné Bóta Judit, Rákosmente Önkormányzata adócsoportjának vezetője lapunknak elmondta, hogy ezekről az ingatlantulajdonosokról tulajdonképpen van egy listájuk, ugyanis azt a közszolgáltatást végző cégek révén lehet tudni, hogy hol van csatorna és kik azok, akik nem csatlakoztak rá.

Talajterhelési díj azoknak, akik nem csatlakoztak a csatornahálózatra
Ők elvileg önbevallással fizetnek talajterhelési díjat, de mivel önbevallásról van szó, így az adófizetés nyilván nem egészen pontos. Ellenőrzéseket ugyan végez az önkormányzat a lista alapján, de persze kapacitáshiány miatt minden érintettet nem tudnak elérni - jelezte Szilágyiné Bóta Judit.

Ez az új rendszer valamennyire kompenzálja azt, hogy milyen hiányosságok voltak a talajterhelési díj megfizetésében. Így akár az is lehetne, hogy tulajdonképpen értelmét veszti a talajterhelési díj - vélekedett a csoportvezető.

Ugyanakkor az FTSZV részéről úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a talajterhelési díj megmarad, s költsége terheli a tulajdonosokat. A cég ugyanis regisztrálja, hogy adott házból mennyi szennyvizet szállítottak el, erről pedig az év végén ad igazolást a tulajdonosoknak. Nekik ezt kell tehát figyelembe venni - nem a számlákat gyűjteni a szippantóstól -, mivel ezzel tudják igazolni az önkormányzat felé, hogy mennyit szállítottak el, s ezzel szemben mennyi vizet fogyasztottak. A kettő különbsége után pedig pluszban megfizetik még a talajterhelési díjat.

 

 

Megbízható vállalat

Gépjárműpark

Vízügyi honlap - Összes téma

Friss vízügyi információk
 • Megjelent az Integrált vízháztartási tájékoztató júniusi száma.

 • Megjelent az Integrált vízháztartási tájékoztató májusi száma.

 • Megjelent az Integrált vízháztartási tájékoztató áprilisi száma.

 • Megjelent az Integrált vízháztartási tájékoztató márciusi száma.

 • Megjelent az Integrált vízháztartási tájékoztató februári száma.

 • A meteorológiai gyakorlatban és elemzésekben az éghajlat általános jellemzéséhez általában 30 éves időszakot vesznek figyelembe.

 • 2021 novemberében a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 22 mm (Vérteskethely) és 84 mm (Poroszló) között alakult. Az országos területi átlagérték 53 mm volt, ami 5 mm-rel (10%-kal) haladta meg a viszonyítási időszak (1981-2010) november havi átlagértékét.

 • 2021 szeptemberében a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 6 mm (Szolnok-repülőtér, Zagyvarékas) és 92 mm (Mosonmagyaróvár) között alakult. Az országos területi átlagérték 28 mm volt, ami 24 mm-rel (46%-kal) maradt el a viszonyítási időszak (1981-2010) szeptember havi átlagértékétől.

 • Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

 • 250 fős országos védelmi gyakorlatot tart a vízügy, amire 40 éve nem volt példa

 • Szavazás

  Ön környezettudatosan él?

  Igen, mert fontosnak tartom - 66%
  Részben - 22.6%
  Egyáltalán nem figyelek rá - 11.3%

  Összes szavazat: 53
  A szavazás véget ért. on: 31 dec. 2020 - 00:00